DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Yemek Kültürü Gazeteciliği
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 499
Güz/Bahar
3
0
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Temel gazeteciliğin ilkelerini anlatmak, Yemek kültürü ve bununla ilinti olarak yemek kültürü gazeteciliği bilgilerini aktarmaktır. Dünyadan örnekler incelenerek web ve sosyal medya da yemek kültürü gazeteciliği esaslarını tartışmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Internet çağında gazeteciliği tanımlarını tanımlayabilecek
  • Yemek kültürü konusunda bilgi sahibi olabilecek
  • Yemek kültürü Gazeteciliği yapabilecek alty yapıya sahip olacak
  • Yiyecek içecek mekanları konusunda ,yazı yazma, kritik oluşturma, gözlemle, karşılaştırma yapabilecek
  • Bu konuda web sayfası yapabilecek bilgileri özümsemiş olacaktır.
Ders Tanımı Konular örnek dökümanlar, sunumlar, dünyadan örnekler ile ele alıncaktır. Ders içeriği bu alanda kullanılan web uygulamaları ile desteklenecektir
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.1-5
2 Kitle İletişimi ve İletişim FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.6-10
3 Gazeteciliğin Esasları FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.11-15
4 Yemek Gazeteciliği
5 Yemek Kültürü FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.16-22
6 Yemek Yazarlığı, ipuçları, önemli noktalar FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.23-30
7 Sunumlar I
8 Sunumlar II
9 Online Yemek Gazeteciliği FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.31-35
10 Internet dönemi, Web sayfası tasarımı, ücretsiz web servisi sunan şirketler, temalar FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.35-45
11 Sosyal medya, hazırlanma, tanıtım FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.46-50
12 Yemek Blogları, Twitter, Facebook, Instagram, #food, #foodporn FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.51-55
13 Web sayfalarını incelenmesi, geri bildirim FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.55-58
14 Web sayfalarını incelenmesi, geri bildirim FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, p.59-65
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

FOOD IN SOCIETY Economy, Culture, Geography Peter Atkins, Ian Bowler, 2016, ISBN 13: 978-0-3407-2003-5

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
30
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
20
Final Sınavı
1
    Toplam
110

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

X
11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest